Останки от самолет от Втората световна война бяха открити край самоковското

...
Останки от самолет от Втората световна война бяха открити край самоковското
Коментари Харесай

Самолет от Втората световна война откриха край Боровец

Останки от аероплан от Втората международна война бяха открити край самоковското село Марица наоколо до курорта Боровец. Най-вероятно самолетът е модел „ Месершмит 109, трансформация Г6 ”. Открит е напълно инцидентно от тракторист, нает за изкопна работа за отводняване в частен терен край селото.

Има данни, че в този регион е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил свален от американските изтребители, споделя полковник проф. Димитър Недялков пред bTV. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите водачи от Трети-шести унищожителен орляк.

„ На 11 юни 1944 година е бил въздушният пердах. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят пердах с американските изтребители „ Мустанг ”. Поради привършване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отделили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този регион ”, споделя Недялков

Според съществуващите данни, подпоручик Бонев е съумял да катапултира, само че е бил прострелян при отварянето на парашута. 

Находката край Боровец е неповторима съгласно полковник проф. Недялков. „ Ние нямаме подобен аероплан като експонат ”, споделя още той.

Изваждането на самолета от тресавището, в което е открит, най-вероятно ще стартира още през днешния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР